Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    CBSE Learning
    • Home
    • NCERT Solutions
    • Class 12
      • Class 12 Physics
      • Class 12 Chemistry
      • Class 12 Maths
      • Class 12th Biology
      • Class 12 English
      • Class 12 Accountancy
      • Class 12 Economics
      • Class 12 Business Studies
      • Class 12 Political Science
      • Class 12 Sociology
      • Class 12 Psychology
    • Class 11
      • Class 11 Maths
      • Class 11 Physics
      • Class 11 Chemistry
      • Class 11 Biology
      • Class 11 Accountancy
      • Class 11 English
      • Class 11 Economics
      • Class 11 Business Studies
      • Class 11 Political Science
      • Class 11 Psychology
      • Class 11 Sociology
    • Class 10
      • Class 10 English
      • Class 10 Maths
      • Class 10 Science
      • Class 10 Social Science
    • Class 9
      • Class 9 Maths
      • Class 9 English
      • Class 9 Science
      • Class 9 Social Science
    • Class 8
      • Class 8 Maths
      • Class 8 Science
      • Class 8 English
      • Class 8 Social Science
    • Class 7
      • Class 7 Maths
      • Class 7 Science
      • Class 7 English
      • Class 7 Social Science
    • Class 6
      • Class 6 Maths
      • Class 6 Science
      • Class 6 English
      • Class 6 Social Science
    CBSE Learning
    Home » NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 1- Nutrition in Plants
    Class 7 Science

    NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 1- Nutrition in Plants

    AdminBy Admin5 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

     

    Exercise : Solutions of Questions on Page Number : 9


    Q1 : Why do organisms need to take food?

    Answer :
    All living organisms require food to survive. It gives them energy to perform various activities. All activities such as playing, running, walking, studying, etc. require energy. The various components present in our food such as carbohydrates, proteins, fats, vitamins, and minerals provide energy to our body. These are also important for growth and development of the body.


    Q2 : Distinguish between a parasite and a saprotroph.

    Answer :

    Parasite

    Saprotroph

    The organism that grows on the body of another organism
    and derives nutrients from it is known as a parasite.

    The organism that obtains nutrients from the dead or
    decaying organic matter is called saprotroph.

    Examples of parasites are Cuscuta and orchids.

    Examples of saprotrophs are fungi and some bacteria.


    Q3 : How would you test the presence of starch in leaves?

    Answer :
    Experiment to test the presence of starch in leaves:
    Take two healthy green potted plants of the same type. Keep one potted plant in a dark room for one or two days in order to remove all the starch from the leaves. Keep the other plant in sunlight. Now, take one leaf from each potted plant and put a few drops of iodine solution on them. Then note down the observation.

    Plants kept in light and dark conditions
    No blue black colour will be observed on the leaves of the plant kept in the dark room. This indicates the absence of starch. Blue black colour will be observed on the leaves of the plant kept in sunlight. This indicates the presence of starch.


    Q4 : Give a brief description of the process of synthesis of food in green plants.

    Answer :
    Photosynthesis is defined as the process in which the chlorophyll-containing plant cells synthesise food in the form of carbohydrates, using carbon dioxide and water in the presence of solar energy.

    Photosynthesis
    Sources of raw materials required for photosynthesis:
    (a) Water is taken in from the roots of the plant and is transported to the leaves.
    (b) Carbon dioxide from the air enters the leaves through the tiny pores called stomata and diffuses to the cells containing chlorophyll.
    (c) Solar energy is used to break water into hydrogen and oxygen. This hydrogen is combined with carbon dioxide to form food for the plants, which is ultimately used by the animals as well.
    Thus, photosynthesis can be represented by the following equation.


    Q5 : Show with the help of a sketch that the plants are the ultimate source of food.

    Answer :

    Photosynthesis


    Q6 : Fill in the blanks:
    (a) Green plants are called __________ since they synthesise their own food.
    (b) The food synthesised by the plants is stored as __________.
    (c) In photosynthesis solar energy is captured by the pigment called ___________.
    (d) During photosynthesis plants take in ___________and release ___________.

    Answer :
    (a) Green plants are called __autotrophs__ since they synthesise their own food.
    (b) The food synthesised by the plants is stored as __starch__.
    (c) In photosynthesis solar energy is captured by the pigment called chlorophyll__.
    (d) During photosynthesis plants take in __carbon dioxide__ and release __oxygen__.


    Q7 : Name the following:
    (i) A parasitic plant with yellow, slender and tubular stem.
    (ii) A plant that has both autotrophic and heterotrophic mode of nutrition.
    (iii) The pores through which leaves exchange gases.

    Answer :
    (i) Cuscuta
    (ii) Pitcher plant
    (iii) Stomata


    Q8 : Tick the correct answer:
    (a)Amarbel is an example of
    (i) autotroph
    (ii) parasite
    (iii) saprotroph
    (iv) host
    (b)The plant which traps and feeds on insects is
    (i) Cuscuta
    (ii) china rose
    (iii) pitcher plant
    (iv) rose

    Answer :
    (a)Amarbel is an example of
    (i) autotroph
    (ii) parasite
    (iii) saprotroph
    (iv) host
    (b)The plant which traps and feeds on insects is
    (i) Cuscuta
    (ii) China rose
    (iii) pitcher plant
    (iv) rose


    Q9 : Match the items given in Column I with those in Column II:

    Column I

    Column II

    Chlorophyll

    Bacteria

    Nitrogen

    Heterotrophs

    Amarbel

    Pitcher plant

    Animals

    Leaf

    Insects

    Parasite

    Answer :

    Column I

    Column II

    Chlorophyll

    Leaf

    Nitrogen

    Bacteria

    Amarbel

    Parasite

    Animals

    Heterotrophs

    Insects

    Pitcher plant


    Q10 : Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:
    (i) Carbon dioxide is released during photosynthesis. (T/F)
    (ii) Plants which synthesise their food themselves are called saprotrophs. (T/F)
    (iii) The product of photosynthesis is not a protein. (T/F)
    (iv) Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis. (T/F)

    Answer :
    (i) Carbon dioxide is released during photosynthesis. (F)
    (ii) Plants which synthesise their food themselves are called saprotrophs. (F)
    (iii) The product of photosynthesis is not a protein. (T)
    (iv) Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis. (T)


    Exercise : Solutions of Questions on Page Number : 10


    Q11 : Choose the correct option from the following:
    Which part of the plant takes in carbon dioxide from the air for photosynthesis?
    (i) Root hair
    (ii) Stomata
    (iii) Leaf veins
    (iv) Sepals

    Answer :
    (ii) Stomata


    Q12 : Choose the correct option from the following:
    Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their:
    (i) roots
    (ii) stem
    (iii) flowers
    (iv) leaves

    Answer :
    (iv) leaves


    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleNCERT Solution Class 6 Science Chapter – 16 Garbage
    Next Article NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 2 – Nutrition in Animals
    Recent Posts
    • Birds Name in English
    NCERT Book Solutions
    • NCERT Solutions for Class 12 Maths
    • NCERT Solutions for Class 12 Physics
    • NCERT Solutions for Class 12 Chemistry
    • NCERT Solutions for Class 12 Accountancy
    • NCERT Solutions for Class 12 English
    • NCERT Solutions for Class 12 Economics
    • NCERT Solutions for Class 12 Business Studies
    • NCERT Solutions for Class 12 Political Science
    • NCERT Solutions for Class 12 Psychology
    • NCERT Solutions for Class 12 Sociology
    • NCERT Solutions for Class 12 Biology
    • NCERT Solution for Class 11 Physics
    • NCERT Solutions for Class 11 Chemistry
    • NCERT Solutions for Class 11 Maths
    • NCERT Solutions for Class 11 Biology
    • NCERT Solutions for Class 11 Accountancy
    • NCERT Solutions for Class 11 English
    • NCERT Solutions for Class 11 Business Studies
    • NCERT Solutions for Class 11 Economics
    • NCERT Solutions for Class 11 Political Science
    • NCERT Solutions for Class 11 Psychology
    • NCERT Solutions for Class 11 Sociology
    NCERT Solutions
    • NCERT Solutions for Class 10 Maths
    • NCERT Solutions for Class 10 Science
    • NCERT Solutions for Class 10 English
    • NCERT Solutions for Class 10 Social Science
    • NCERT Solutions for Class 9 Maths
    • NCERT Solutions for Class 9 Science
    • NCERT Solutions for Class 9 English
    • NCERT Solutions for Class 9 Social Science
    • NCERT Solutions for Class 8 Maths
    • NCERT Solutions for Class 8 Science
    • NCERT Solutions for Class 8 English
    • NCERT Solutions for Class 8 Sanskrit
    • NCERT Solutions for Class 8 Social Science
    • NCERT Solutions for Class 7 Maths
    • NCERT Solutions for Class 7 English
    • NCERT Solutions for Class 7 Social Science
    • NCERT Solutions for Class 7 Science
    Exams
    • Privacy Policy
    • NEET 2024
    • NCERT Solutions for Class 8 Sanskrit
    • Current Affairs
    Links
    Latest News
    Contact Us
    Privacy Policy
    Ask a Doubt
    © 2025 CBSE Learning

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.