Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    CBSE Learning
    • Home
    • NCERT Solutions
    • Class 12
      • Class 12 Physics
      • Class 12 Chemistry
      • Class 12 Maths
      • Class 12th Biology
      • Class 12 English
      • Class 12 Accountancy
      • Class 12 Economics
      • Class 12 Business Studies
      • Class 12 Political Science
      • Class 12 Sociology
      • Class 12 Psychology
    • Class 11
      • Class 11 Maths
      • Class 11 Physics
      • Class 11 Chemistry
      • Class 11 Biology
      • Class 11 Accountancy
      • Class 11 English
      • Class 11 Economics
      • Class 11 Business Studies
      • Class 11 Political Science
      • Class 11 Psychology
      • Class 11 Sociology
    • Class 10
      • Class 10 English
      • Class 10 Maths
      • Class 10 Science
      • Class 10 Social Science
    • Class 9
      • Class 9 Maths
      • Class 9 English
      • Class 9 Science
      • Class 9 Social Science
    • Class 8
      • Class 8 Maths
      • Class 8 Science
      • Class 8 English
      • Class 8 Social Science
    • Class 7
      • Class 7 Maths
      • Class 7 Science
      • Class 7 English
      • Class 7 Social Science
    • Class 6
      • Class 6 Maths
      • Class 6 Science
      • Class 6 English
      • Class 6 Social Science
    CBSE Learning
    Home » NCERT Solution Class 6 Maths Chapter -3 Playing With Numbers
    Class 6 Maths

    NCERT Solution Class 6 Maths Chapter -3 Playing With Numbers

    AdminBy Admin6 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    NCERT Solution Class 6 Maths Chapter -3 Playing With Numbers

    Exercise 1


    1. Find the sum of any two numbers ?
    (a) odd numbers
    (b) even numbers
    Solution (a)
    e.g. 6 + 3 = 9
    Solution(b)
    e.g. 12 + 14 = 26


    2. Write down the prime numbers less than 20.
    Solution:  The numbers which are divisible by itself is known as prime numbers . prime numbers which are less than 20 are    2 , 3 , 5 , 7 , 11 , 13 , 17 , 19


    3. Write down the composite numbers less than 20.

    Solution: The numbers which are not prime numbers is known as composite numbers. The composite numbers which are less than 20 are 4 , 6 , 8 , 9 , 10 , 12 , 14 , 15 , 16 , 18 .


    5. Express the following in the form of sum of two odd primes.
    solution :
    (a) 24 = 5 + 19
    (b) 44 = 7 + 37
    (c) 18 = 7 + 11
    (d) 36 = 31 + 5


    6. Find any three pair of prime numbers whose difference is two.
    solution :
    Two prime numbers whose difference is ‘2’ is also called as twin primes or twin prime number.
    3 pairs : (41 , 43) ( 73 , 71) (5 , 3)


    7. Express the following numbers in the form of sum of three odd primes.
    solution :
    (a) 53 = 31 + 3 + 19
    (b) 61 = 19 + 11 + 31
    (c) 31 = 19 + 5 + 7


    8. Write down the 3 pairs of prime numbers which is less than 20 and also whose sum is divisible by 5.

    solution :
    (*) 17 + 3 = 20 (5 x 4 = 20. It is divisible by 5)
    (*) 13 + 2 = 15 (5 x 3 = 15. It is divisible by 5)
    (*) 11 + 19 = 30 ( 5 x 6 = 30. It is divisible by 5)


    9. FILL IN THE BLANKS.
    (*) 1 is neither _____ nor ________. ans:     (composite , prime)
    (*) The number which has only one factor is called _________. ans:    (prime number)
    (*) The smallest composite number is ________. ans:  ( 4 )


    10. TRUE OR FALSE.
    (*) The sum of two prime numbers is always even.       Ans : false
    e.g. 3 + 2 = 5 (i.e) odd
    (*) The product of three odd numbers is odd.                Ans : true
    e.g. 5 x 7 x 3 = 105 (i.e) odd
    (*) The product of two even numbers is always even.   Ans : true
    e.g 2 x 4 = 8 (i.e) even
    6 x 2 = 12 (i.e) even


    Exercise 2


    1. Find out the common factors of the following.
    (a) 28 & 20
    (b) 25 & 15
    (c) 56 & 120

    solution :
    (a) Factors of (20) = 1 , 10 , 20, 2 , 4 ,5
    Factors of (28) = 7 , 14 , 28 ,1 , 2 , 4 ,
    The factors that are common are : 4, 2, 1
    (b) Factors of (15) = 1 , 15,3 , 5
    Factors of (25) = 1 ,25,5
    The factors that are common are : 1 , 5.
    (c) Factors of (56) = 1 , 14 , 28 , 56 ,2 , 4 , 7 , 8.
    Factors of (120) = 1 ,30 ,40 , 10 ,12 , 2 ,3 ,4 ,5 ,6 ,8 , 15 ,20 ,24 ,60 , 120.
    The factors that are common are : 1 , 2 , 4 , 8 .


    2. Find the numbers (all) which are less than 100 and also common multiples of 4 & 3.
    solution :
    (*) multiples of 3 = 3, 15, , 6, 9, 12
    (*) multiples of 4 = 4 ,8, 12, 16, 20
    The Common multiples are = 12, 36, 48,24, 60, 72, 84, 96.


    3. From the given numbers , find which numbers are co prime numbers ?
    (a) 68 and 17
    (b) 16 and 81
    (c) 35 and 18
    solution :
    (*) 68 and 17
    Factors of 68 = 1, 2, 4, 17, 34, 68
    Factors of 17 = 1, 17
    The factors that are common are : 1 , 17
    Since it has common factors other than 1, the above given 2 number is not a co prime.
    (*) 16 and 81
    Factors of 16 = 1, 2, 4, 8, 16
    Factors of 81 = 1, 3, 9, 27, 81
    The common factor is 1. Therefore the given two number is co prime.
    (*) 35 and 18
    Factors of 35 = 1, 5, 7, 35
    Factors of 18 = 1, 2, 3, 6, 9, 18
    Common factor is 1. Therefore the given two number is co prime.


    4. A particular number is divisible by both 14 and 5. Find the other number that is always divisible.
    solution :

    Factors of 5 = 1 , 5
    Factors of 14 = 1, 2, 7
    The common factors of these numbers is 1. Therefore, the given two number is co prime number and also the number will be divisible by their product.


    5. A number is divisible by 12. Find the other numbers, which are divisible of 12.
    solution :
    The factors are : 1, 2, 3, 4, 6 , 12
    Therefore, the numbers 1,2,3,4,6 other than 12 by which this number is also divisible.


    6. Find the common factors of the following given below:
    (*) 4 , 8 and 12
    (*) 5 , 15 , 25
    solution :
    (*) 4 , 8 and 12
    Factors of 4 = 1 , 2 , 4
    Factors of 8 = 1 , 2 , 4 , 8
    Factors of 12 = 1 , 2 , 3 , 4 , 6 , 12
    The common factors are : 1, 2, 4.
    (*) 5 , 15 , 25
    The factors of 5 = 1 , 5
    The factors of 15 = 1 , 3 , 5 , 15
    The factors of 25 = 1 , 5 , 25
    The common factors are : 1 , 5


     

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleNCERT Solution Class 6 Maths Chapter – 2 Whole Numbers
    Next Article NCERT Solution Class 6 Maths Chapter – 4 Basic Geometrical Ideas
    Recent Posts
    • Birds Name in English
    NCERT Book Solutions
    • NCERT Solutions for Class 12 Maths
    • NCERT Solutions for Class 12 Physics
    • NCERT Solutions for Class 12 Chemistry
    • NCERT Solutions for Class 12 Accountancy
    • NCERT Solutions for Class 12 English
    • NCERT Solutions for Class 12 Economics
    • NCERT Solutions for Class 12 Business Studies
    • NCERT Solutions for Class 12 Political Science
    • NCERT Solutions for Class 12 Psychology
    • NCERT Solutions for Class 12 Sociology
    • NCERT Solutions for Class 12 Biology
    • NCERT Solution for Class 11 Physics
    • NCERT Solutions for Class 11 Chemistry
    • NCERT Solutions for Class 11 Maths
    • NCERT Solutions for Class 11 Biology
    • NCERT Solutions for Class 11 Accountancy
    • NCERT Solutions for Class 11 English
    • NCERT Solutions for Class 11 Business Studies
    • NCERT Solutions for Class 11 Economics
    • NCERT Solutions for Class 11 Political Science
    • NCERT Solutions for Class 11 Psychology
    • NCERT Solutions for Class 11 Sociology
    NCERT Solutions
    • NCERT Solutions for Class 10 Maths
    • NCERT Solutions for Class 10 Science
    • NCERT Solutions for Class 10 English
    • NCERT Solutions for Class 10 Social Science
    • NCERT Solutions for Class 9 Maths
    • NCERT Solutions for Class 9 Science
    • NCERT Solutions for Class 9 English
    • NCERT Solutions for Class 9 Social Science
    • NCERT Solutions for Class 8 Maths
    • NCERT Solutions for Class 8 Science
    • NCERT Solutions for Class 8 English
    • NCERT Solutions for Class 8 Sanskrit
    • NCERT Solutions for Class 8 Social Science
    • NCERT Solutions for Class 7 Maths
    • NCERT Solutions for Class 7 English
    • NCERT Solutions for Class 7 Social Science
    • NCERT Solutions for Class 7 Science
    Exams
    • Privacy Policy
    • NEET 2024
    • NCERT Solutions for Class 8 Sanskrit
    • Current Affairs
    Links
    Latest News
    Contact Us
    Privacy Policy
    Ask a Doubt
    © 2025 CBSE Learning

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.